halvironi.

igår pratade jag finska på jobbet. nästan i alla fall och lite grann. jag förstod vad kunderna ville och sade komplicerade grejer som "omena?" "peruna?" och "kolme euroa". jag känner att jag börjar förstå språket nu va. ge mig mer finska kunder så kommer det flyta på efter att sommaren är slut. synd bara att jag har hoppat av till sista kursen!

nejmen seriöst. hör man och blir tvungen till att prata och förstå lär man sig ju sist och slutligen någorlunda. skolorna koncentrerar sig alldeles för mycket på att lära ut grammatik och få de studerande att lära sig ett så korrekt språk som möjligt, istället för att lägga fokus på ett grundläggande ordförråd. man kan trots allt inte tillämpa någon grammatik om man inte har ett någorlunda vokabulär plus att det är knappast är någon som talar t.ex just skolfinska.

Kommentarer
Postat av: Julia

Bra skrivet Älllllls

Postat av: elin

nå kiitos jullsi

2008-07-16 @ 16:38:15
URL: http://ojenkines.blogg.se/
Postat av: Hanne

Totally man. ;D Jag kan komma och snacka finska med dig, vetja.

2008-07-16 @ 18:24:13
URL: http://lustifik.blogspot.com
Postat av: Julia

Fast i ju för sig är väl finskaböckerna vi har gjorda till elever i fasta Finland, och där hör ju, och de flesta använder, finska typ varje dag. Vilket borde göra att man ändå förstår det mesta, och därför fokuserar böckerna på att lära ut korrekt grammatik.

2008-07-17 @ 12:53:43
URL: http://juliavictoria.blogg.se/
Postat av: elin

sant.men ändå, det är väl samma grej för de finnar som lär sig svenska i skolan som för oss att lära oss finska eller vilket annat språk som helst.och de som bor i de "mörkaste delarna"(som min mor brukar uttrycka det) hör knappast särskilt mycket mer svenska än vad vi hör finska i vardagen. jag vet också att det i och för sig finns en färdig läroplan som läraren i fråga måste följa, men ändå så borde man försöka omarbeta den eller kanske bara ha fler talövningar, vilket jag inte tror strider mot planen.

2008-07-17 @ 14:23:10
URL: http://ojenkines.blogg.se/
Postat av: Julia

Nej, fast å andra sidan vet väl inte du hur deras svenskaundervisning går till ?

Nej, man kanske inte behöver fälja läroplanen slaviskt (som chrisse hade uttryckt det).

2008-07-17 @ 16:33:18
URL: http://juliavictoria.blogg.se/
Postat av: maja

Haha, Aniks finskatimmar var ju bara för underbara... :P

2008-07-24 @ 17:27:03
URL: http://majasafira.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback